zondag 2 februari 2014

Glaasje mascarponecrème – speculaas – advocaat – Nescafé-ijs - karamelrooster


                        



Dit gerechtje heb ik leren maken tijdens mijn kooklessen (Spermalie - Chef: Jurgen Baumann). Super lekker, maar een serieuze caloriebom! 

Opgelet: Dit is een bereiding voor 16 personen maar is perfect aan te passen aan minder personen.


Ingrediënten: Glaasje mascarpone
  • Speculaaskoekjes (2 per persoon)
  • 50 gram water
  • 50 gram suiker
  • 50 gram Tia-Maria
  • 3 dl room 40%
  • 4 eierdooiers
  • 100 gram bloemsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 blad gelatin
  • 2 eetlepels room
  • Advocaat

Werkwijze
  • Beleg de bodem van 16 martiniglazen met gebroken speculaaskoekjes
  • Kook 50 gram water op met 50 gram suiker en meng met 50 gram Tia-Maria
  • Bevochtig hiermee de speculaaskoekjes
  • Klop 3 dl ijskoude room half op en bewaar in de koelkast
  • Maak een ruban van 4 eierdooiers met 100 gram bloemsuiker en meng nadien de mascarpone onder. Smelt de in koud water geweekte gelatine op een klein vuurtje met 2 eetlepels room en meng nog warm al kloppende onder de ruban. Spatel direct de half opgeslagen room onder en giet 1,5 cm dik in de glazen op de speculaaskoekjes, laat 10-15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Zet de rest van de massa zeker niet in de koelkast!
  • Giet nu een laagje advocaat (telkens 1 volle eetlepel) in de glazen en sluit af met de resterende mascarponemengeling, laat zeker 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Ingrediënten: Nescafé-ijs
  • 5 dl melk
  • 5 dl room
  • Nescafé-granulaat
  • 8 eierdooiers
  • 250 gram suiker
  • 50 gram Tia-Maria

Werkwijze
  • Warm voor de ijscrème de melk op met de room en los hierin 2 koffielepels Nescafé-granulaat op.
  • Maak een ruban van eierdooiers en suiker en meng al roerende met het Nescaféroom. Verwarm al roerende tot juist onder het kookpunt en passeer direct door een fijne zeef, roer koud op ijswater. Laat draaien in de ijsmachine tot de juiste dikte en voeg op het einde 50 gram Tia-Maria bij.

Ingrediënten: Karamelrooster
  • 250 gram isomaltsuiker

Werkwijze
  • Smelt voor de karamelroosters de isomaltsuiker op een zeer klein vuurtje tot deze gesmolten is. Laat verder koken tot een lichte karamel en zet nadien direct kort in ijswater om een beetje af te koelen.
  • Vorm dan op een omgekeerde en met een neutrale olie (geen olijfolie) ingewreven pollepel karamelroosters, laat kort opstijven en bewaar nadien droog in een gesloten isomodoos.

Ingrediënten: Afwerking
  • 10 speculaaskoekjes
  • Cacaopoeder
  • Speculaaskruiden
  • Advocaat
  • Munt
  • Bloemsuiker

Werkwijze
  • Hak 10 speculaaskoekjes fijn in de cutter en houd deze apart voor de garnering.
  • Meng 2 eetlepels cacaopoeder met 1 theelepel speculaaskruiden en bestrooi hiermee de glazen met behulp van een fijne zeef.
  • Garneer met de gemalen speculaas en advocaat.
  • Werk af met de ijscrème, telkens 1 karamelrooster, munt en bloemsuiker


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...